אודות
- התכנית לקידום מצויינות במדעים הוקמה בכדי לתת מענה למיעוט הצעירים בני החברה הערבית-בדואית בנגב, המתקבלים למוסדות להשכלה גבוהה בכלל ולתחומי מדע וטכנולוגיה בפרט.
- התכנית הינה ארבע שנתית, מכיתה ט' עד י"ב. במהלכה התלמידים רוכשים כלים וכישורים אשר עתידים להבטיח את מקומם בפקולטות היוקרתיות באוניברסיטאות.
- בלב התכנית, לימודים לקראת תעודת בגרות מדעית איכותית, המהווה 'כרטיס כניסה' ללימודים אקדמיים. התכנית בנויה באופן הוליסטי, תוך תשומת לב מרבית להיבטים שונים של הלמידה ולחסמים שונים העומדים בפני התלמידים. כך, התכנית מכוונת, מחד, ללמידה משמעותית הן של תכנים והן של מיומנויות בתחומי מתמטיקה ופיסיקה או כימיה ומאידך מכוונת למענה הוליסטי ומשמעותי לכלל ההיבטים המהווים חסם בפני התלמידים בני החברה הערבית בדואית.
- התכנית כוללת: למידה משמעותית של אנגלית כשפה מדוברת, הכנה לאקדמיה והכוון אקדמי, פיתוח וטיפוח מיומנויות רגשיות וחברתיות וחשיפה לתעסוקה ולאקדמיה.
- התכנית מתקיימת כמיזם משותף עם הג'וניט בהשתתפות משרד החינוך, משרד החקלאות והמשרד לשיוויון חברתי.
מטרות התכנית
- הגדלה משמעותית של מספר התלמידים הניגשים והזכאים לתעודת בגרות מדעית איכותית הכוללת 4/5 יח"ל מתמטיקה, 5 יח"ל פיזיקה או כימיה ו 5 יח"ל אנגלית, לצורך קבלה לאקדמיה.
- העצמה ופיתוח אישי של התלמידים ועידודם לקחת אחריות חברתית ולהוות מודל לחיקוי לחבריהם וקרוביהם.
- חיזוק מעגלי התמיכה, המעטפת והסביבה של התלמידים.
- חשיפת התלמידים לעולם התעסוקה האיכותית והכוונתם לקריירה משמעותית בתחומי המדע והטכנולוגיה.
מבנה התכנית
תכנית ארבע שנתית: ט'-י"ב הכוללת
לתלמידים
- 38 מפגשי למידה שבועיים של 6 שעות בימי שישי ומרתונים בחופשות חורף, אביב וקיץ, ובנוסף:
- 4 סיורים,
- 4 סדנאות העצמה,
- 4 הרצאות אורח,
- 5 אירועי הערכה בכל אחד מתחומי הלימוד,
- 3 מפגשי 'הורה-מורה-תלמיד,
- 3 שיחות אישיות (לפחות) לכל תלמיד.
למורים
- 5 ישיבות פדגוגיות,
- השתלמות מלווה מוכרת לגמול, בת 30 שעות שנתיות,
- ליווי מקצועי פרטני לאורך השנה.

בתי-ספר ותלמידים
13 בתי ספר מ-11 ישובים
תשע"ו – 72 תלמידים
תשע"ז – 196 תלמידים
תשע"ו – 392 תלמידים
- ביה"ס הרב תחומי תל שבע א'
- ביה"ס מקיף אקראא לקיה
- ביה"ס אורט אם בטין
- ביה"ס מקיף שגב שלום
- ביה"ס אג'יאל – ערערה
- ביה"ס אורט אלהואשלה
- ביה"ס מקיף אלפארוק, כסייפה
- ביה"ס אורט אלפורעה
- ביה"ס תיכון מקיף ערערה
- ביה"ס אלשייך סלמאן אלהזייל, רהט
- ביה"ס מקיף רבין, חורה
- ביה"ס אורט אבו רביעה, כסייפה

רשמי מורים
אלאא נימר, מורה לכימיה
"בתכנית לקידום מצויינות במדעים, יש דגש על העצמה אישית, הגברת הביטחון העצמי במסגרת מיוחדת ומעניינת המעלה את המוטיבציה אצל התלמידים. התכנית כוללת את הפן החברתי, תרבותי והלימודי לתלמידיה המיוחדים"
מוחמד אבו ג'עפר, מורה לכימיה
"במהלך עבודתי בתכנית לקידום מצויינות במדעים ועם תלמידיה היצירתיים, אני רואה שהנהלת התכנית עובדת לפי תכנית ברורה ומבוססת, הוליסטית ועם סטנדרטים גבוהים, הצוות שמיישם את התכנית הוא צוות מוכשר, מנהיג.
אני מנסה תמיד לעבוד על איך אני מיישם את התכנית בצורה הכי טובה שיש ובדרך הכי מעניינת שיש. "
מרוא סרור, מורה לאנגלית
"מרכז תמר מהווה נדבך ראשון לקידום המצויינות בחברה הבדואית. התכנית תמכה בי כמורה בכדי שאוכל ללמד בדרכים היעילות והיצירתיות ביותר. יתר על כן, התכנית מעודדת תלמידים לפתח תשוקה ולהיות מעורבים בלמידה, ובכך ל'הרוויח' למידה הרבה מעבר ללמידה המסורתית בבית הספר. אני מעריכה את ההזדמנות להיות חלק מפרויקט מתקדם זה. "
רשמי תלמידים
חסין אלהואשלה, קסר אל-סר
"אני התלמיד חסין אלהואשלה, מאז שהתחלתי בתכנית לקידום מצויינות במדעים אני מרגיש התקדמות ושיפור בחומר הנלמד, אני מאוד נהנה בתכנית כי יש התייחסות להעצמה אישית גם מבחינה לימודים וגם מבחינה חברתית"
בראא אלטורי, ערערה בנגב
"אני כתלמיד במרכז תמר רואה בתמר ארגון פורץ דרך, המאפשר התקדמות בתחומים רבים. המורים הם אנשים טובים שרוצים לעזור לנו להצליח ולהיות יותר טובים ויותר חכמים. מרכז תמר מעודד טיפוח של יחסים חברתיים, ושל אורח חיים עם סטנדרטיים גבוהים"
אמואג' אלסייד, חורה
"התכנית לקידום מצויינות במדעים מכוונת אותנו ללמוד מקצועות מדעיים כמו: הנדסה ופיזיקה במוסדות להשכלה גבוהה. התכנית מעודדת למידה ורצון ללמידה, וכך בונים חברה בעזרת אנשים עם תשוקה ללמידה.
במהלך הלימודים בתכנית עשיתי הרבה ניסוים בכימיה שלא הכרתי ולמדתי הרבה חוקים מדעיים שלא ידעתי."
נוראן אלעטאונה
"התכנית לקידום מצויינות במדעים היא תכנית מצויינת, למדתי הרבה ואמשיך ללמוד. המורים מסבירים בצורה נפלאה, יש הרבה חומר שלא למדתי אותו בביה"ס אבל לומדת אותו בתכנית"
איה אבו הדובה, שגב שלום
"התכנית לקידום מצויינות במדעים עזרה לנו במהלך השליש הראשון בביה"ס, בזכות המרכז והמאמצים האדירים הם הצליחו לעזור לנו להשתפר בצורה משמעותית. בתכנית זכיתי בהזדמנות להכיר חברים חדשים מיישובים שונים והצלחנו למצוא הרבה דברים משותפים בינינו. כמו כן בתכנית משפרים את המצב הלימודי וחברתי. "
מרח אבו עראר, ערערה בנגב
"הצטרפתי לתכנית בשכבה ט, אני לא אתחרט על ההחלטה הזו, בעיניי זו התכנית הכי מוצלחת שהשתתפתי בה.
המסע שלי בתכנית לא נגמר, אבל אני מאוד שמחה כי אני בו, התכנית עוזרת לי הרבה, תומכת בי מבחינה חברתית ולימודית, דרך התכנית יכולתי לפגוש עוד חברות ולהכיר עוד אנשים שלא מהיישוב שלי."
אימאן אבו כף, אם בטין
"בתכנית למדתי הרבה דברים, הבטחון העצמי שלי גבר גם מבחינה לימודים וגם מבחינה חברתית. התכנית לקידום מצויינות במדעים עזרה לי הרבה בחשיבה על הקריירה שלי בעתיד דרך סדנאות העצמה והרצאות אורח שמעבירים אנשים מקצוענים ומנוסים."
אחמד אלמטיראת, כסייפה
"אני תלמיד בשכבה י, מאוד שמח להצטרפות שלי לתכנית, בכל מפגש חדש יש המון מידע וידע שאנחנו מקבלים מהמורים הנפלאים. זה מאוד עוזר לנו בלימודים בביה"ס, עוזר לנו לחולל שינוי בעצמנו ובחברה שלנו דרך ההכוונה של המורים.
אני מאחל למרכז תמר להמשיך בקצב זה של הצלחה והתקדמות כי נותן לנו כתלמידים הזדמנות להשתפר, הזדמנות שלא תמיד מקבלים אותה במקומות אחרים. "
רימאס אבו הדובה, אבו תלול
"אני רוצה להמשיך ללמוד ולהשתתף בתכנית לקידום מצויינות במדעים כי אני מאמינה כי להשתתפות שלי בתכנית יש השפעה על ההחלטות העתידיות שלי. אני זוכרת שבתחילת השתתפותי בתכנית היה לי קושי להתמודד עם אורך השיעורים בתכנית, אבל היום ולאחר שלוש שנים אני יודעת להתמודד עם זה. במהלך השתתפותי בתכנית השתתפנו בסדנאות העצמה, הסדנאות גרמו לי לחלום ולהגשים יותר מטרות ולהבין יותר את עצמי. אני מאמינה שהשתתפותי במרכז תמר היא הזדמנות פז עבורי ומהווה את הצעדים הראשונים שלי בהגשמת עצמי."
עמאד נסאסרה, לקיה
זו השנה השלישית שלי בתכנית לקידום מצויינות במדעים, למדתי הרבה, השתפרתי בשפה האנגלית, הציונים שלי במתמטיקה עלו, אני מודה לכל צוות התכנית, עזרו לנו הרבה והקלו בשבילינו הרבה צעדים.
עזאת אבו מעמר, שגב שלום
התכנית לקידום מצויינות במדעים עזרה לנו בהרבה תחומים כמו החברתי והמדעי. מבחינה חברתית, האישיות שלי התחזקה, היום אני מרגיש נוח להביע את דעתי ובחינה לימודית השתפרתי במתמטיקה.
שרה אבו כף, אם בטין
בחיים יש שתי מטרות: הראשונה להגשים מה שרוצים והשנייה להנות מההגשמה.
בלתי אפשרי להגיע למטרה השנייה מבלי להגשים את המטרה הראשונה.
כך אני! במסע להגשים את המטרה שלי ומנצלת כל דרך שתעזור לי להגיע למטרה זו. לכן הצטרפתי לתכנית לקידום מצויינות במדעים ואני מאמינה שזו אחת הדרכים שתעזור לי להגיע למטרתי. ובאמת התכנית עזרה לי להשתפר ולדבר באנגלית וזה השפיע ישירות על הלמידה שלי בביה"ס, התכנית עזרה הרבה במתמטיקה ושזה מקצוע מאוד בסיסי, אין לי ספק שהתכנית השפיעה על הציונים שלי בשני מקצועות אלו. תודה לכל צוות התכנית
רשמי הורים
- "הבת שלי לומדת בתכנית, היא מרוצה מאוד, אני רואה שהאישיות שלה התפתחה לטובה , חברתית ורגשית, היא לא יכולה לוותר על התכנית ולומדת מתוך אהבה ורצון בתכנית הזו."
- "התכנית נתנה לתלמידים לנצל את הזמן הפנוי שלהם ביום החופש לזמן איכותי משמעותי להתקדמות בלימודים במקצועות הנלמדים בבית הספר, זה המקום הספק להם לצמצם פערים לימודים ע"י ההתנהלות של התכנית".
- "אני מרוצה מאיכות הלמידה בתכנית, הלימודים הם אינטנסיביים, מוגדרים מראש, זאת אומרת התכנית ברורה ושקופה לכולם ולא מנוהלת באופן אקראי."

פרחי תמר
השנה הצטרפו למשפחת תמר קבוצת סטודנטים מצויינים הלומדים לקראת תואר ראשון במקצועות STEM ואנגלית.
במסגרת מלגת פרח, הסטודנטים מצטרפים לשיעורים על פי תחום הדעת בו הם מתמחים, ומשמשים כעוזרים ושותפים למורי התכנית.
שיתוף הסטודנטים בהוראה מאפשר כר נרחב של מענה אישי וקבוצתי לתלמידים והזדמנות יחודית עבור התלמידים שלנו להכיר מקרוב דמויות לחיקוי
קהילת מורי תמר
השנה, קהילת המורים של מרכז תמר ממוקדת בסוגיות ייחודיות הקשורות למצויינות בהוראה ובלמידה של תחומי המדע והטכנולוגיה, בכלל ובחברה הבדואית בפרט.
במסגרת השתלמות בת 30 שעות, המוכרת למורים לגמול, עוסקים המורים, בהנחיית ד"ר מרב יפרח, בלמידה משותפת וחקרנית של נתונים, חסמים ואפשוריות, של שיטות הוראה ולמידה ותכניות התערבות.
הלמידה המשותפת מבוססת על שילוב של הכרות עם נתונים ותיאוריה, עם חקר פרקטיקה – חקר עדויות מהכיתה ועם התנסות בפועל.